Teknik, ekonomi, politik

Allt om fönster

Fönster

Fönster är en mycket viktig del av hemmet då de står för ljusinsläpp, sikt, ventilation, och är en del av husets estetik. Storleken på fönster är därför avgörande för hur mycket ljus som släpps in i ditt hem. Vilken sorts fönster man har påverkar också ekonomin, då en stor del av inomhusvärmen läcker ut genom fönstren på vintern. Var därför noga med att se över isoleringen av fönsterlisterna och byt eventuellt ut dem. Många fönster har dubbelt glas, men det finns också de som har trippelglas vilket gör stor skillnad för isoleringen. Isolering handlar inte endast om värme utan även om ljudisolering.

Fönsterglas

Förr tillverkades glasrutan genom att man handblåste en cylinder som sedan klipptes upp och veks ut. Idag använder man i regel floatglasmetoden. Under 1700-talet var glaset oftast grönt, för att i nästa århundrade istället bli ljusgrönt. Under sent 1800-tal blev glasrutorna slutligen ofärgade som vi ser dem idag.

Fönstrens historia

Själva ordet kommer från latin, ordet ”fenestra”. Det anammades sedan av tyskan, och senare lånades ordet in i svenskan. Innan glas blev en del av fönstren så var de hål i husväggen för att släppa in ljus och ge sikt. Då täckte man över fönstret med exempelvis en djurhud när det inte användes. Därför var ordet på svenska från början ”vindöga”, vilket fortfarande är kvar i vissa dialekter som ordet ”vindu”.

Olika typer av fönster

Det finns olika typer av specialfönster som är framtagna för att passa utrymmen där en vanlig, klassisk modell inte får plats. Bor du i en vindsvåning med snedtak så får du installera takfönster, som öppnas på ett annorlunda sätt. Andra typer av specialutformade modeller är källarfönster och dörrfönster.

Olika material

Man tillverkar fönster i många olika material. Klassikern är trä, och fortfarande vill många ha fönster i naturmaterial. Nackdelen med träfönster är att det finns risk för att de sväller vid fuktigt väder och att de blir svåra att öppna eller stänga. Har man träfönster så krävs det att de är noggrant behandlade med ett ytskikt som skyddar dem mot väder och vind. Ibland behöver man bättra på detta skydd. Det är en god idé att välja träfönster med rötskyddsgaranti. Ett annat vanligt material är PVC, som kräver minimal med underhåll. För den som inte är road av att fixa hemma så kan det vara ett bra alternativ. Även aluminiumfönster är enkla att sköta och har en värmeisolerande effekt.

Elin

View more posts from this author

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *