Teknik, ekonomi, politik

Barnkorsord – en brancshluring

Alla som löst ett barnkorsord vet att lösningarna sällan innehåller några svåra eller långa ord, men tycker kanske ibland att innehållet är lite enahanda. Även barnkorsord borde väl kunna varieras lite så att det inte är samma ord som återkommer hela tiden – som det ofta tycks vara?

Så kan man nog tycka lite till mans, men faktum är att det är märkvärdigt svårt att skapa barnkorsord, om man frågar konstruktörerna av alstren. Det låter lite underligt i de flestas öron, det borde väl snarare vara lättare att göra barnkorsord när man som konstruktör slipper hålla på med långa och svåra ord som ska flätas samman? Men då har man fel!

KorsordDet finns flera anledningar till att det är svårare att göra barnkryss än korsord för vuxna. Till att börja med krävs det att man har ett stort urval av möjliga ord att skapa korsordet av för att kunna fläta samman dem till ett fullständigt korsord – och i barnkorsord har man redan från början ett mycket mindre antal ord att arbeta med. Svenska språket innehåller något hundratusental ord som går att använda i ett ”vanligt” korsord för vuxna, men det är kanske bara någon enstaka procentandel av dessa som går att använda i ett barnkorsord, alltså kanske något tusental ord. Detta leder till att det helt enkelt är svårt att hitta ord som passar in och man tvingas som konstruktör ofta använda samma ord i korsord efter korsord. Även ett litet barnkryss innehåller 30-50 ord och om man då bara har 1000 existerande ord att välja på är det ganska naturligt att ett eller annat ord dyker upp i snart sagt vartenda barnkorsord. Det är samma fenomen som gäller för vanliga korsord: Orden ARA och ID hittar man nästan alltid i ett korsord – helt enkelt för att det inte finns så många ord på två och tre bokstäver. I barnkorsord är nästan alla ord 2-5 bokstäver långa, för annars blir de ”för svåra” för den korsordstypen.

Ett annat problem som lösare sällan funderar över – av naturliga skäl – är att korta ord är svåra att fläta samman eftersom de måste beledsagas av en ledtrådsruta. Det blir lätt så att ledtrådsrutorna hamnar intill varandra i alltför hög grad, så att vissa bokstäver ”stängs in”, eller kanske stora delar av krysset delas av, så att det uppstår något som man inom brancshen kallar ”öar” uppstår, alltså fält som nästan helt är separerade från resten av korsordet. Barn tänker förstås inte på sådant, och kanske inte heller vuxna så ofta – men det räknas ändå ett ”stort fel” av vissa lösare av korsord, och mången konstruktör har fått sina fiskar varma för att de inte varit tillräckligt noga i sina strävanden att undvika sådana öar eller halvöar i sina korsord, vilket för övrigt även gäller korsord för vuxna.

Nå – detta med ”bristen på variation” är faktiskt inte något att klaga på, för det gör ju att barnkryssen är enklare att lösa, vilket är hela meningen med dem. En stor del av glädjen med korsord är ju att lyckas lösa dem fullt ut, och det gäller förstås både barn och vuxna. Barn är kanske inte lika känsliga för det där med kravet på att ”lyckas”, men de vuxna som lite i hemlighet löser barnkryss för att de anser sig ”inte klara” de vanliga skulle förstås tycka det vore jobbigt om de inte heller klarade av barnkryssen. Så var glad för att barnkryssen är lätta att lösa – även om de är svåra att konstruera!

Skulle du vilja spela korsord nu , så hittar du ett stort urval på Kryss.se

Elin

View more posts from this author

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *