Teknik, ekonomi, politik

Dansk design: då och nu

lamper

Vad är det första du tänker på om någon nämner staden Sydney? Jo, antagligen är det Operahuset som vackert och stolt står vid havet. Visste du att den som designade detta mästerverk var ingen lokal australienare, utan en dansk konstnär vid namn Jørn Utzon?

Jørn Utzon – en legendarisk konstnär

Denna världskända konstnär föddes 1918 i Köpenhamn. Familjen flyttade till Ålborg redan när den unga Jørn var ett år gammal. Under sina barndomsår kom Utzon till Sverige och Stockholmsutställningen, något som satt sina spår i den unges konstnärens själ. Där introducerades han nämlingen till funktionalism, något som kom att starkt prägla hans framtida verk. Just funktionalism var något som tog sitt uttryck i Utzons konst genom konstruktions- och funktionsoptimering, vars estetik implementerades och utökades vid senare skede.

Skandinaviska konstnärer i Stockholm

Under andra världskriget kom Danmark som bekant att ockuperas av tyskarna. Utzon flydde till Sverige och Stockholm, som vid den tidspunkt var en slags inkubator för skandinavisk- och internationell arkitektur. Det var där, tillsammans med stora andra skandinaviska konstnärer som gnistan tändes för Utzons speciella touch.

Han kom där i kontakt med inga mindre namn än Arne Jacobsen, Halldor Gulløgsson och Tobias Faber. Efter det att kriget tog slut återvände Utzon till Danmark och därifrån åkte han några år till Holland. Under dessa år i Nederländerna tog Utzon sina första steg mot additive principer, där naturen integrerades i arkitekturen, något som kom att prägla Utzons arbete framöver.

Utzon har under sin långa karriär designad bl.a. Operahuset i Sydney, Nationalmuseet, Vattentornet i Svaneke och Langelinie paviljongen. När det gäller lampor, så designade Utzon bl.a. Concert taklampa från Lightyears, Utzon JU1 taklampa från &tradition samt Opera taklampan från Lightyears.

Nya vindar i danska huvudstaden

Dansk design har fortsatt utvecklas även under senare tid, och här kan nämnas det unga designföretaget Space Copenhagen, som etablerades i den danska huvudstaden 2005. Företaget, som grundades av Signe Bindslev Henriksen och Peter Bundgaard Rützou är kända för att våga gå emot väletablerade ”sanningar” och använda sig av dimensioner med en ärlig, personlig stil.

Space Copenhagen har tagit sig an en hel del uppdrag, allt mellan möbler, konstinstallationer och heminredning. Detta har bara stärkt deras varumärke på designmarknaden, med en vågande och utmanande stil. För att nämna några få exempel av världskända projekt kan nämnas inredningen av restauranger som NOMA och Geist. Titta på Lampemesteren.se för att se dessa konstnärers verk och andras.

Elin

View more posts from this author

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *