Teknik, ekonomi, politik

De bästa lånen

svenska

Inte finns det någon brist på olika typer av lån. Bolån, privatlån, billån, snabblån, företagslån- Vad man än behöver pengarna till kan man räkna med att det finns ett lån som passar just ens egna behov. Med tanke på hur många valmöjligheter man har kan det ibland vara svårt att veta vilket som är det bästa lån. Det finns allt för många lån för att gå igenom alla, men nedan kommer vi tala lite mer om ett par av de olika lånen som kan tas och vad de innebär.

Bolån

Ett bolån är ett lån där säkerhet krävs. Med säkerhet menar man att låntagaren har en summa pengar att falla tillbaka på om de inte klarar av att betala tillbaka lånet. Det kan vara allt från en bostad, en båt, en bil eller något annat föremål som är värt ett lika stort belopp som lånet. I de flesta fall är återbetalningstiden ganska lång, och kan vara under ett stort antal år. Räntan är ibland rörlig och ibland bunden.

Lån utan säkerhet

Den här typen av lån har även benämningen ”privatlån”. Tvärtemot bolånet så behöver man här inte visa upp någon säkerhet. Det är vanligt att räntan är rörlig och att återbetalningstiden ligger på runt 2-15 år. Man kan även ofta själv välja när man vill betala tillbaka hela eller en stor del av det lånade beloppet. Då säkerhet inte behövs kan ett privatlån vara suveränt för exempelvis studenter som ännu inte har en bil eller ett hus att falla tillbaka på som säkerhet.

Billån

Såsom namnet antyder tas ett billån när man ska införskaffa en ny bil, och det är då fordonet själv som är säkerheten. Vanligtvis är man tvungen att själv betala omkring 20 % av priset på bilen när ens lån har godkänts. Dessa pengar kan ha kommit ifrån privatlån, en tidigare bil som man byter in eller pengar från sin egen spargris.

Hypotekslån

När man tar detta lånet står ens bostad eller fastighet som säkerhet. Hypotekslånet är vanligtvis uppdelat i två separata delar, ett topplån och ett bottenlån. Hypotekslånet avser då den biten av bostaden/fastigheten som har den största säkerheten (Detta är detsamma som bottenlånet)

Snabblån

Genom ett snabblån (där internetlån, mobillån och SMS lån är inkluderade) lånar man en relativt liten summa pengar på ett väldigt enkelt och snabbt sätt. Vanligtvis måste lånet betalas tillbaka inom 30 dagar, men man kan få så mycket som 45 dagar på sig hos vissa långivare. Det är inte ovanligt att lånen ligger på omkring 1 000 – 10 000 kronor. Ibland lite mer och ibland lite mindre, beroende på långivaren. Anledningen till att snabblån har blivit så populära är för att det endast tar någon minut att ansöka om dem, och man får pengarna skickade till sitt konto inom några timmar.

Seniorlån

Olyckligtvis nog är det inte ovanligt att de äldre inte får tillgång till lån hos traditionella banker. Ett seniorlån är därför ett lån som innebär att personer som har fyllt 65 eller 70 (beroende på långivarens villkor) kan låna pengar genom att använda lägenhet eller hus som en säkerhet.

Elin

View more posts from this author

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *