Teknik, ekonomi, politik

Håll dina matvaror färska och undgå onödigt matsvinn

matvarer

Vi är alla bekanta med situationen där vi öppnar kylskåpet, eller kikar i fruktkorgen, och ser ett par småtrista råvaror som man inte kommer hinna använda innan de blir dåliga, och allt som oftast slutar med att kastas. Det finns dock massor av råd för att undgå sådana situationer som minskar matsvinn och som får dina råvaror att hålla längre. Här följer några tips om hur du håller dina råvaror färska längre.

Använd de övermogna bananerna

Bananerna med bruna fläckar kanske inte kan ätas som de är, men de kan användas till annat. Du kan till exempel använda dem för att baka en banankaka. Om du vill att bananerna ska hålla ännu längre kan du skära dem i mindre bitar och lägga dem i en fryspåse som du sedan fryser ner och plockar fram när du ska använda dem. Du kan bland annat använda dem när du ska göra en smoothie, eller om du vill göra hemmalagad bananglass. I det sistnämnda förslaget så blendar du de frusna bananerna med lite vaniljsocker och mjölk, därefter tillsätter du hackad mörk choklad och voila! Du ha din helt egen, nyttigare variant av bananglass.

Använd resterna av dina kryddörter

Har du köpt en stor kruka med kryddörter och inte använt alltihop?

Förläng kryddörternas levnadstid genom att finhacka dem och blanda med olja. Häll därefter kryddoljan i en istärningslåda och sätt in den i frysen. Nu har du en välsmakande kryddolja till nästa gång du ska använda kryddörter i en gryta eller någon annan maträtt. De läggs helt enkelt ner i pannan eller grytan frusna!

Håll salladen spröd i kylskåpet

Sallad hinner ofta bli trist och tråkig innan man hinner äta upp allt. Det bästa rådet är därför att skölja salladen och lägga den, lätt fuktig, i en fryspåse utan att klämma åt den för mycket. Därefter lägger du påsen längst ner i kylskåpet, där det är som kallast. På det sättet håller du salladen spröd längre.

För salladstyper så som färsk spenat så finns det också kreativa lösningar som får den att hålla längre. Finhacka spenaten och lägg den i en istärningslåda, när den sedan är nedfryst kan du plocka upp det du behöver vid behov. Om din spenat redan hunnit bli lite tråkig så kan den fortfarande användas i till exempel en omelett, en äggtårta eller i matpannkakor med spenat. Finhacka spenaten och blanda ner den i pannkakssmeten varpå du blendar ihop det.

Läs mer om hur du kan förvara dina råvaror och förlänga deras hållbarhet på Gram.se.

Elin

View more posts from this author

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *