Teknik, ekonomi, politik

Hörsel – ett av våra fem sinnen

hörsel

Våra fem sinnen är, som de flesta vet synen, hörseln, känseln, lukten och smaken. Sedan har vi kanske alla ett sjätte sinne, men det får bli en annan diskussion. Våra sinnen hjälper oss i vår vardag och vi tar dem kanske för givet ända tills vi förlorar ett av dem. Då känner vi enorm saknad och det kan bli ordentligt traumatiskt för den drabbade. I Sverige är det ungefär 1,4 miljoner människor som har någon grad av hörselnedsättning och närmare en halv miljon av dessa använder hörapparat på ett eller båda öronen.

När vi uppfattar ljud så beror det på att ljudvågor åker in i örat och hjärnan uppfattar sedan dessa signaler. Men för att detta ska fungera så måste en hel del andra moment också gå i lås. Ytterörat, eller öronmusslan som man också säger, fångar allra först upp ljudvågor. Ljudvågorna leds i sin tur in till trumhinnorna via den yttre hörselgången så att trumhinnan börjar vibrera. Denna vibration fortplantar sig via de tre benen i innerörat (stigbygeln, hammaren och städet) och till det ovala fönster som sitter precis innan hörselsnäckan. Detta är en viktig beståndsdel i hörselprocessen. I hörselsnäckan sitter det små hår som kallas sinneshår. Dessa förvandlar, tillsammans med hörselsnäckan, vibrationerna till nervimpulser som hjärnan senare läser. Impulserna skickas ut ur snäckan och in i hörselcentrum i hjärnan via hörselnerven.

Det finns egentligen två typer av hörselnedsättning. Ledningshinder betyder att ljudvågorna inte leds vidare från trumhinnan till innerörat. Sensorineural hörselnedsättning innebär att nervceller i snäckan eller hörselnerven är skadade eller helt saknas. Hur besvären behandlas och hur det går med hörseln i framtiden beror på var i örat problemet uppstått.

Det vi med sannolikhet kan konstatera är att vi är otroligt dåliga på att uppsöka läkare när vi börjar höra dåligt. Det finns så många fler som skulle kunna bli hjälpta av att till exempel använda hörapparat. Det vanligaste hjälpmedlet vid nedsatt hörsel är just hörapparaten som förstärker ljudet. En vanlig missuppfattning bland hörande är dock att personer med hörselskador får full hörsel om de använder hörapparat. Så är inte fallet. Hörapparaten återskapar inte den förlorade hörseln, utan förstärker bara alla ljud. Hörapparaten är egentligen en egen ljudanläggning med mikrofon, förstärkare, signalbearbetning, högtalare och egen strömförsörjning. Apparaten är personlig och särskilt utprovad av en audionom efter att man gjort ett hörseltest.

Personer som gradvis förlorar hörseln kommer att känna en enorm skillnad när man får alla ljud förstärkta med hjälp av en hörapparat. Det är viktigt att ta det lugnt eftersom det i början är väldigt krävande och man blir lätt trött. Det är bra att känna till att det kommer att gå lättare allteftersom man tränar upp sin hörförmåga och man kommer då också att höra bättre och bättre. Detta är ett stort steg för den som har nedsatt hörsel, men eftersom just hörseln är ett del av våra otroligt viktiga sinnen så är det väl värt att undersöka vilket sätt som fungerar just för dig. Det är så viktigt för oss att kunna höra bra.

Källa: http://www.audika.se/

Elin

View more posts from this author

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *