Teknik, ekonomi, politik

Hur du väljer den perfekta presenten – både till kalaset och jul!

Hur du väljer den perfekta presenten

Julen är strax på väg och det är en bra idé att börja så tidigt som möjligt så att du inte behöver stressa och panikvälja julklappen till kompisen, flickvännen eller släktingen när det väl är dags mitt under julruschen. Att veta vad man ska välja är svårt – även om man planerar tidigt. Shopping är svårare och bredare än någonsin tack vare att marknaden har fullkomligt exploderat i takt med att näthandel har blivit mer och mer standard. Helt plötsligt står du där och tänker: Vad vill personerna ha? Vad behöver de? Vad har du råd att köpa? Vi kan spendera flera timmar i butiker och fråga oss själva just dessa frågor. Men det finns ett annat sätt att välja den perfekta julklappen på, men det handlar om att förstå vad presenten eller julklappen faktiskt symboliserar.

Problemet är att vi tänker att julen egentligen innebär utbyte av fysiska föremål. Det är istället bättre att tänka sig att en present eller julklapp är ett kommunikationsmedel. När du ger en present till någon kommunicerar du egentligen med den personen. Du köper, gör eller upptäcker en present som säger något till mottagaren. De tar emot gåvan förstår förhoppningsvis ditt budskap. Detta kan verka uppenbart, men vi glömmer ibland just det här när vi är ute och handlar. Vi fokuserar istället på objektet eller behovet, och kontrollerar i efterhand vilket meddelande som det förmedlar. Vad säger t.ex. ett riktigt mysigt schampoo från HairLust till en ensamstående mamma? Jo – lyxa till det! Du förtjänar att bli ompysslad. Vissa kanske istället skulle föredra golfresor till någon häftig destination, och vad förmedlar det? Åk bort ett tag – du förtjänar semester!

Du kanske tidigare har insett gåvor är kommunikation när någon gett dig en gåva och du omedelbart förstår vad de vill säga. Vissa gåvor kommunicerar avstånd, andra intimitet.

Om du tänker på det här sättet kan du snabbt hitta svaret på vilken present du ska köpa. Fråga dig själv ledande, tydliga frågor, som t.ex.: ”Vad vill jag säga till den här personen?”, ”Vad kan jag ge dem som kan kommunicera detta?”.

Den här metoden kan hjälpa dig att komma på några lite intressantare, mer originella gåvor som samtidigt utstrålar mening. Det är alltid uppskattat att få den där flashiga datorn eller telefonen som är så himla trendig och fräsch just nu, men om det bara handlar om objektet känns presenten ändå opersonlig. Spendera därför tid på att göra efterforskning efter exakt vilken modell som den personen behöver och skulle njuta av och återspegla även detta när du ger presenten. Du kan t.ex. säga att du spenderade flera timmar på att läsa artiklar och rekommendationer på teknologiskttillgaang.se och valde just den där modellen på grund av att du vet att de jobbar mycket eller precis ska börja plugga på universitetet. På så sätt blir den där dyra gåvan ändå meningsfull och visar att du bryr dig.

Elin

View more posts from this author

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *