Teknik, ekonomi, politik

Lindra besvären vid åderbråck

Åderbråck

När man får åderbråck är det inte säkert att man märker av dem först. Ofta börjar de bara som små upphöjningar som också blir blåa efter ett tag. När det har gått ett tag kan man dock märka av att åderbråcket blir ömt, att benet domnar bort, det svullnar eller liknande. Till en början kan man ofta behandla symptom på åderbråck själv men om de blir värre och inte åtgärdas kan man råka ut för att svullnaderna bli brunaktiga och man kan också få bensår som inte läker.

Vad kan man göra själv?

Om man har fått åderbråck kan man ofta lindra besvären lite själv till en början. Om man till exempel rör på sig mer kan besvären bli något mindre. Det kan till exempel vara bra att inte sitta stilla hemma eller på arbetet. Om man måste sitta stilla en längre tid, kan det vara bra om man skaffar en pall eller liknande som man kan lägga upp sina ben eller det drabbade benet på. Det kan också vara klokt att lägga en kudde i soffan eller sängen om benen ofta svullnar. Det är i sådana fall också extra viktigt att tänka på att man inte har byxor, skor eller strumpor som sitter tajt.

Det finns så kallade kompressionsstrumpor att köpa som ger benen ett jämt tryck. Det är dock viktigt att man väljer rätt tryck och för att få detta kan det vara bra att kontakta sjukvården som kan beställa specialgjorda strumpor i rätt storlek. Tack vare det konstanta och jämna trycket går åderbråcken tillfälligt ihop och detta medför att benen inte svullnar lika mycket. Ofta ska man inte ha på sig dessa strumpor på natten då de kan göra så att blodcirkulationen minskar.

Krämer och annat

Det finns olika krämer och salvor som sägs kunna minska åderbråck. Dessa fungerar generellt sett inte. Dock kan lokalbedövning ibland minska besvär om man har ett ömt åderbråck eller liknande.

Åtgärder

Om man inte lyckas minska obehaget från sina åderbråck eller om man märker att de snabbt börjar bli värre kan det vara en bra idé att kontakta sjukvården. Då kan man få hjälp i ett tidigt stadium och man kan ofta slippa problem med bensår och annat som kan ställa till med problem längre fram. Man kan där få hjälp att hitta en lämplig behandling som gör att besvären minskar och man slipper svullnader eller ont.

Elin

View more posts from this author

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *