Teknik, ekonomi, politik

Många älskar kashmir kläder

kashmir kläder

Många älskar kashmir. Kanske på grund av hur exklusivt det är, kanske för att det är vackert eller möjligtvis på grund av hur fantastiskt mjukt det är. Ullen kashmir är verkligen ett otroligt material, och vissa påstår även att det är det naturliga tyget med mest värde av dem alla.

När man talar om kashmir kläder (titta på Life-is.se) pratar man om plagg som har tagits fram genom kashmirullen, som vi snart ska tala om lite med djupgående. Först av allt kan det dock vara roligt att veta att ett stort antal olika klädesplagg är gjorda av just kashmir. Sjalar, tröjor, rockar, mössor, handskar och mycket mer. Ännu häftigare är att kashmir även används till mattor. Det är dock lätt att förstå med tanke på hur mjukt materialet är. Att träda på en matta gjord av kashmir är antagligen detsamma som att trippa fram på ett moln.

Men var kommer egentligen kashmiret ifrån till att börja med? Jo, man började finna detta vid regionerna runt Himalaya, högt uppe där getterna vistades. Dessa getter lever i så kalla klimat att de under vintern får sin vinterull. Just vinterullen har underull som vi kallar för kashmir. Denne kammar man ut från ljumsken när getterna under våren börjar tappa sin vinterull. Här finns nämligen de mer fina fibrerna. Dock är det svårt att finna fibrer som är av riktigt god kvalitet, vilket leder till att man bara kan få ut cirka 100 gram ull varje år från en get. Det är inte endast lite kyligt på de platser där getterna lever. Det är närmare 40 minusgrader. Dock klarar getterna lätt av detta med sin tidigare nämnda ull.

Om man gör kläder utav de fibrer som finns i getternas ull är dessa helt olika andra typer av kläder. Det går inte att finna ett klädesplagg som är lika mjukt som kashmirkläder. Lent, mjukt, men – som man säkerligen kan förstå – även varmt. Om ullen håller getterna varma så håller de självklart även oss varma. Det är inte lite varmt heller. Om man jämför det med fårull är kashmirkläder så mycket som sex gånger varmare. Att skaka av kyla är därför ingenting som kan hända om man bär kashmirkläder.

Det är bra att tänka på att det finns olika typer av kashmirkläder med olik hög kvalitet. Det kashmiret som är av högsta kvalitet har längre fibrer som även är tunnare och finare. Dessutom kommer dessa fibrer ifrån buken eller halsen och bör vara i alla fall 36 millimeter långa. Om fibrerna är tagna från bakdelen av geten räknar man inte detta som hög kvalitet, och man märker detta på att fibrerna är korta och tjockare än de av hög kvalitet. Ännu sämre kvalitet har det kashmir som har blandats ut med päls från andra djur, exempelvis kanin. Här har underullen inte heller tvättats rent från skyddshåret. Det ligger mycket jobb bakom endast ett kashmir klädesplagg, och det är just därför som det ses som väldigt exklusivt. Självklart spelar dock mjukheten och värmen även en stor del i detta.

Elin

View more posts from this author

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *