Teknik, ekonomi, politik

Modekläder i plus size

Den ökade andelen av kurviga kvinnor i Sverige skapar en växande efterfrågan av modekläder i plus size. Det rådande utbudet har länge uppfattas som bristfälligt och det har funnits ett begränsat antal klädkedjor som erbjuder kläder i större storlekar än storlek 42. De butikskedjor som faktiskt  erbjuder större storlekar har ofta ett separat plus size-sortiment som är fristående från butikernas andra plagg. Detta sortiment placeras oftast långt in i butiken, på en liten yta och i skymundan från andra kollektioner. Plus size-kläderna skiljer sig stilmässigt från kläder i mindre storlekar och kan upplevas att vara till för att dölja kroppen istället för att framhäva den. Dessa har lett till ett missnöje bland kundgruppen och har även fått dem att känna sig avvikande och oönskade.

ModekläderTidigare har mode baserats på att man ska vara smal. Så är inte längre fallet. H&M har exempelvis fått utstå kritik genom sociala nätverk för att de använde en “normalstor” modell för att marknadsföra plus size-kläder. Kritiken uppstod då handlingen ansågs sända ett budskap om att det slanka idealet är det enda som är accepterat. Det har även skrivits mycket i media på senare tid om att företag och tidningar går in och ändrar på fotot på sina modeller för att få dem att se smalare ut. Det är otroligt bra för alla kvinnor att detta uppdagas. Inom modeindustrin har det skett en stor förändring på sista tiden. Om du är en kvinna med kurvor så kan du nu hitta ett väldigt mycket större utbud av modekläder i plus size än vad du kunde för 15 år sedan.

Företaget Zizzi är en av de störst växande företagen i Norra Europa som endast säljer mode i stora storlekar. Många kvinnor runt om i världen är så otroligt tacksamma för att det nu för tiden finns företag som har modeller som faktiskt ser ut som de själva gör.  Det är så otroligt viktigt att alla mår bra i sina kroppar – hur kurvig eller smal man än är.

Sedan år 2000 har Zizzi har varit en stor aktör inom kurvigt mode. Zizzi vill tillhandahålla snyggt och vackert mode till kurviga kvinnor. Deras slogan är We looove Curves och detta speglar deras passion. Zizzi anser sig själva vara mer än kollektioner och kampanjer – de är ett totalkoncept.

Zizzi säger själva att det inte är så lätt att designa mode för kurviga kvinnor. Som modeleverantör måste de hela tiden tolka kommande trender och sedan kombinera detta med kunskapen de har vad gäller passform och de måste välja material som framhäver kurvorna rätt. Zizzi har därför spännande kollektioner och ett brett utbud av snygga produkter i olika material.

Vi kanske har lång väg kvar, men jag får en känsla av att vi är en god bit på väg. På väg att få kvinnor att känna sig vackra oberoende om de har kurvor eller inte. Det är underbart att se att en del företag nu faktiskt specialiserar sig på att tillverka modekläder på ett sätt som passar plus size.  Fantastiskt och på tiden!

Elin

View more posts from this author

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *