Teknik, ekonomi, politik

Rätt lampa till ditt hem

Lampor

Oavsett hur man bor; stort, litet, tillsammans med andra eller ensam så behöver man olika typer av lampor.

Tänk hur det var förr i tiden: från början byggde man bostäder utan fönster så det var verkligen kolmörkt inomhus om man inte kunde ha en eldstad som skapade både värme och lite ljus. Så småningom började man bygga hus med fönster men det kunde ändå vara väldigt mörkt inomhus, speciellt under vinterhalvåret: när det blev mörkt ute blev det mörkt inne. På 1800-talet kom den fantastiska uppfinningen fotogenlampan och gaslampan. Idag är lösningarna tack och lov enklare, smidigare och snyggare!

Hos Lampemesteren kan du få hjälp med det mesta: taklampor, golvlampor, bordslampor, fönsterlampor, sänglampor i alla möjliga utföranden, färger och material. Här finns vardagliga lampor av olika slag men också en mängd olika designerlampor. Några av de designers man saluför är Louis Poulsen, Piet Hein och Arne Jacobsen men också många, många fler.

Förkovra dig på deras hemsida och välj bland alla de hundratals lampor som finns! En både rolig och trevlig detalj är att man kan läsa en hel del information om varje designer på hemsidan. Har man kanske fastnat för en Arne Jacobssonlampa kan det vara roligt att lära sig mer om Jacobsson, vad han mer har designat och hur hans bakgrund var.

Flera av de designers man saluför har en särpräglad egen stil så att man ganska lätt kan se vilka lampor vissa personer har designat. En som verkligen sticker ut i det sammanhanget är Poul Henningsen som var arkitekt och som skapade flera vackra produkter som är minutiöst uttänkta på millimetern vad gäller balansen, ja snarast matematiska uträkningar, i skapelsen. En av de mest kända är ”Kotten” som består av flera lager, precis om en kotte, där ljuset lyser igenom mellan alla lagren.

Önskar du en lampa mest av praktiska skäl och inte för att den måste vara av en känd designer, hittar du otaliga att välja på här. Tänk på att ibland kan många små ljuskällor passa bättre i ett rum än att man har bara en enda stor lampa i taket. Vill man ha sänglampor uppsatta på väggen ovanför sitt huvud eller är det bättre att ha en liten bordslampa bredvid?

Alla frågor man kan tänkas ha, kan man få hjälp med av experterna. Tveka inte att ställa frågor om du är osäker på något vad gäller lampmodeller, design och ljus. Bara det bästa är gott nog för dig och ditt hem!

Elin

View more posts from this author

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *