Teknik, ekonomi, politik

Studentflak

Studentflak

Studenten är kanske en av de mest minnesvärda dagarna i våra liv. Man känner att man inte har gjort annat än pluggat och man vill verkligen fira att man nu är redo för arbetslivet och att man ska få börjar tjäna pengar och göra nytta. Anledningarna till varför man firar är många. Traditioner på just studentdagen ser kanske lite annorlunda ut vart man befinner sig i Sverige, men något som i stort sett alla städer gör att att de låter studenterna åka studentflak. Ofta är detta ett lastbilsflak från !AMOK studentflak!

Det är i normala fall inte alls tillåtet att färdas på flak eller släp på detta sett, men vid just studentfirande så ser man här mellan fingrarna och det är då tillåtet vid korta, tillfälliga resor. Det är dock viktigt att man anmäler färdvägen till polisen i förväg. som har smyckats med ballonger, björkris och ett lakan med en text på. Ofta har man även väldigt hög musik. Att åka studentflak är dock en tradition med risker. År 2014 inträffade tolv allvarliga olyckor runt om i landet. Detta ska så klart vara en glädjens dag och inget man vill minnas som tragiskt.

För att det ska vara tillåtet att färdas på studentflak så ska vissa krav vara uppfyllda. Man får till exempel inte ta med sig för stort antal passagerare. Varje passagerare måste även placeras så att det inte kan uppstå någon fara. Det måste finnas hållfasta skyddsräcken som är minst 110 centimeter höga och säten eller bänkar måste sitta fast. Det är även viktigt att passagerarna hela tiden måste kunna kommunicera med föraren om något händer. Fordonet får inte köra fortare än 20 kilometer i timmen och får endast köra på vägar där hastighetsbegränsningen är högst 70 kilometer i timmen. Vidare måste föraren ha fyllt 21 år och ha körkort med rätt behörighet sedan två år tillbaka. Släpet ska vara stabilt så det inte riskerar att välta.

De som hyr ut studentflak gör det ofta med en tekniker som hela tiden finns med på flaket. Det är han som ser till att ljudet är perfekt. Ibland så kan man även välja att en person följer med som har ständig kontakt med föraren om det skulle hända något. Detta måste man ha enligt lag och det kanske inte är så roligt att ta på sig den rollen om man själv är en student och det man helst av allt vill göra är att skrika sig hes. När man bokar ett studentflak så bokar man även in hur många personer man är. Det är viktigt att inte boka för litet flak, eftersom det kan äventyra säkerheten och är inte heller lagligt.

Så om det är dags för dig att boka ett studentflak för nästa år, så beställ ett med bravur, med ballonger och björkar och hög musik. Det är ju ändå en otroligt speciell dag och verkligen värd att fira. Ta dock ett litet steg tillbaka för att titta en extra gång på säkerheten. Det finns ju inte någon som vill minnas sitt studentflak som något negativt!

Elin

View more posts from this author

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *