Teknik, ekonomi, politik

Vem kan få ett snabblån?

Snabblån

Ibland uppkommer det ekonomiska situationer som vi inte riktigt har kontroll över och detta kan innebära att man vill låna pengar väldigt snabbt. Det kan vara en oväntad utgift eller kanske man helt enkelt är sugen på att köpa eller göra något och pengarna i plånboken inte riktigt räcker till för tillfället. Men kan vem som helst ta ett snabblån, eller finns det vissa kriterier man måste uppfylla?

Lånevillkor

Snabblån har oftast en återbetalningstid på 30 dagar. På senare år har det blivit vanligare med längre återbetalningstid, det finns långivare som också erbjuder 60 och 90 dagar. Samma långivare kan även erbjuda ännu längre löptid men då liknar det mer ett kort privatlån.

Det kommer att kosta dig ungefär 50 kr om långivaren måste skicka ut en påminnelse. Reglerna när det gäller dröjsmålsränta bör du också kolla upp. Kort kan man säg att ifall du inte betalar lånet som det är tänkt så kommer kostnaden att öka markant.

Du kan i princip alltid lösa ett snabblån i förtid om du så önskar, men se alltid till att du vet vad som gäller just för ditt lån.

Du har enligt distans- och hemförsäljningslagen (2005:59) ångerrätt vad gäller det ingångna låneavtalet. Det kan vara så att långivaren har skrivit något finstilt om detta, så kolla upp om de har några avgifter gällande detta.

Det ställs krav på dig för att du ska få låna pengar. Det finns krav på att man ska vara myndig, ha en viss inkomst och vara folkbokförd i Sverige. Rent allmänt är kraven för snabblån mildare än kraven för större lån. Kraven kan skifta mellan långivare, som exempel på detta så lånar vissa låneinstitut ut pengar till personer med betalningsanmärkningar medan andra direkt nekar dem.

Långivaren är skyldiga att redovisa vad snabblånet kommer att kosta, så se till att du får alla siffror innan du lånar.

Förbättra dina chanser att låna snabbt

Om du vill låna snabbt är det några saker som kan hjälpa dig. En av dessa är att använda Bank-ID eller E-legitimation. Dessa två sätt används för att signera saker online och som identifikation på nätet. En del banker och långivare använder sig även av dessa i låneprocessen. Har du rätt bank kan detta underlätta lite när du vill ta ett snabblån eller SMS-lån. Vissa långivare samarbetar med specifika banker och då kan de betala ut pengar till sådana konton direkt, utan väntetid.

Ett snabblån är oftast ett dyrt lån, men om du behöver låna en mindre summa pengar snabbt så kan detta vara det perfekta lånet för dig. Istället för att du behöver skriva ut eller få lånehandlingarna hemskickade, skriva på dem och sen skicka in dem, kan du göra allting direkt på Internet. Det snabbar upp processen och du kan då få pengarna snabbare, vilket är bra för den som vill låna direkt och inte vänta. Se bara till att du kan betala tillbaka lånet inom överrenskommen.

Elin

View more posts from this author

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *