Teknik, ekonomi, politik

Webbdesigners i Bergen

webbdesign

Bergen är Norges näst största stad med 275 412 invånare, mätt den 1 januari 2015.

Storstadsregionen Bergen hade vid samma tid 414 863 invånare, medan tätorten Bergen hade 251 281 invånare 2014. Bergen är residensstad i Hordaland fylke, stiftsstad i Bjørgvin bispedømme inom Norska kyrkan och även säte för Gulating lagmannsrett (motsvarar svensk hovrätt). I Bergen finns Universitetet i Bergen, Norges handelshøyskole samt Høgskolen i Bergen med utbildningar för bland annat ingenjörer webbdesigners, lärare och sjuksköterskor.

Staden fungerade fram till och med 1200-talet som residensstad för Norges kungar, innan beslutet togs att flytta huvudstaden till Oslo. Bergen är en betydande sjöfartsstad med flera företag inom shipping och oljeindustrin.

Staden är en av Europas regnigaste med omkring 2 250 mm per år och höstmånaden september är vanligtvis den allra regnigaste. Området Bryggen i stadens centrum präglas av sina trähus och ingår numera i Unescos världsarvslista. Andra sevärdheter är bergbanan Fløibanen, Edvard Griegs hem Troldhaugen med tillhörande museum samt Fantofts stavkyrka, som är rekonstruerad efter en brand 1992. Stadens mest kända fotbollslag SK Brann har Brann Stadion som hemmaarena med plats för 17 500 åskådare.

Nu när vi känner till lite om Bergens historia, finns det då något som antyder att webbdesigners är från Bergen. Kan man se detta på deras hemsidor?

Mementor

Företaget går in för mjuka färger och mycket scroll. Helt rätt idag.

Bonsai Design

Bonsai design i Bergen har en ganska annorlunda hemsida, med i stort sett bara bilder. Bilderna är dock väldigt talande och gör att webbsidan ändå fungerar och man förstår lätt vad de menar. Extremt lätt att orientera sig på sidan, eftersom det bara finns tre knappar att välja mellan.

Absoluttweb AS

Absoluttweb AS har en pulserande logga medan man väntar på att nästa sida ska öppnas. Lite modigt eftersom det känns som om man behöver vänta på något. Idag är det ingen som tycker om att vänta. Annars har de en snygg hemsida.

A2G Progilering AS

De gillar starka färger och säger själva att de kan det där med att synas. De har mycket scroll och mycket bilder.

Webstyle

Webbsidan känns inte så aktuell. Ser ut som hemsidor gjorde för 10 år sedan.

Netlife Research Bergen

Äntligen en hemsida som nämner Bergen! Netlife Research har en hemsida med humor, vilken gör den väldigt rolig att läsa och som kund läser man gärna vidare. Snygg!

Företag som säljer webbdesign känner säkert stor press på att just deras hemsida ska vara snyggast och med de senaste finesserna. När man tittar på webbdesigners i Bergen, så kan man verkligen se att alla företag har väldigt olika hemsidor. Skönhet ligger som vi vet i betraktarens öga och det är så klart olika vad företag söker och hur man vill framstå till kund. Man kan konstatera att lokalisation inte är viktigt vad gäller webbdesign. Om man sitter i Bergen eller Oslo så spelar det inte så stor roll vad gäller webbdesign. (Däremot kan det vara svårare att förstå dialekten i Bergen).

Elin

View more posts from this author

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *